(UF) Ultrafiltracja wody
Ultrafiltracja jest techniką membranową, mającą szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki, ponieważ obok usuwania wirusów i bakterii, umożliwia separację koloidów oraz cząsteczek unoszących się na powierzchni cieczy. Ultrafiltracja jest także metodą umożliwiającą usuwanie substancji humusowych, które nadają wodzie żółtawe zabarwienie i tym samym pogarszają jakość wody jako surowca przemysłowego. Ultrafiltracja stosowana jest jako system wstępnego uzdatniania przed odwróconą osmozą oraz w układach odzysku wody – np. przy odzysku wody z filtrów basenowych czy stacji uzdatniania, gdzie używa się dużych ilości wody o odpowiednim stopniu czystości. Stosując ultrafiltrację, można uzyskać bardzo dobre efekty przy czyszczeniu ścieków.
Technologia ultrafiltracji bazuje na odpowiednio dobranych sitach. Wykorzystuje się tu membrany o porach pomiędzy 1-100nm. Skuteczność procesu separowania i odsiewania w/w substancji, zależy bezpośrednio od wielkości tychże cząstek, „warunków” przepływu oraz od wielkości „porów” użytej membrany, dlatego tak ważnym jest jak najlepsze dopasowanie konkretnego układu sit do każdego systemu.