Gastronomia

Woda odgrywa kluczową rolę przy maszynowym myciu naczyń. Poprzez składniki, z których składa się woda, mogą powstać osady w komorze mycia, w zbiorniku wyparzacza lub na zmywanych naczyniach. Nazywamy to twardością wody, która jest mierzona w czterech zakresach: miękka, średnio twarda, twarda i bardzo twarda. Te cztery zakresy podawane są najczęściej w stopniach niemieckiej skali: do 7 stopni woda miękka, 7-14 woda średnio twarda, 14-21 stopni woda twarda i powyżej 21 stopni woda bardzo twarda. Optymalną wodą do mycia w zmywarkach gastronomicznych jest woda od 1 do 3 stopni w skali niemieckiej. Im wyższa twardość wody, tym większe jest zużycie środka myjącego i nabłyszczającego,. Dlatego w zależności od jakości wody zalecane jest stosowanie uzdatniacza do wody, powodującego jej zmiękczanie oraz częściowe lub całkowite odsalanie.

Kolejną sprawą w uzdatnianiu wody w gastronomi, jest jej odpowiednia filtracja do celów pitnych i spożywczych , takich jak gotowanie, parzenie kawy czy herbaty. Dla każdego z tych zastosowań mamy odpowiednią gamę filtrów , wkładów i urządzeń.